Sunday 17 November 2013

Talam Kastad Jagung



Kuih Talam jagung yang sangat lemak dan sedap.Resepi lapisan atas ini hanya menggunakan 2 sudu besar gula tetapi saya tambah lagi 2 sudu kerana ia kurang manis bagi saya.Cubalah resepi ini anda pasti berpuas hati..


Lapisan Bawah

1 1/2 cawan tepung beras
 1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung kastad
 1 cawan gula
 1 cawan jagung krim dalam tin
 3 1/2 cawan santan (saya guna 1 1/2 cawan santan pekat + 2 cawan air)
 pewarna kuning,garam secukup rasa


Cara

1. Satukan semua tepung
2. Masukkan garam dan santan.Gaul sebati dan tapis dalam periuk.
3. Masak hingga naik wap (lebih kurang 8-10 minit).Kacau selalu.
4. Masukkan dalam loyang 10x10 in.Kukus dua puluh lima minit.

Lapisan Atas

 2 cawan santan pekat
 1 cawan air pandan (blend dgn 3 helai daun pandan,tapis,campur sedikit perisa pandan)
 1 cawan tepung gandum
 2 sb tepung jagung
 1 sb tepung ubi
 2 biji telur
 2 sb gula (saya tambah lagi 2 sb)
 sedikit pewarna hijau

 Cara

 1. Satukan semua bahan.Gaul sebati dan tapis dalam periuk.
 2.Masak hingga naik wap.Kacau sentiasa
 3.Tuang adunan atas lapisan bawah.Kukus 30 minit.


Note...Tutup loyang dengan aluminium foil semasa mengukus.Bila masak biarkan sejuk 2 jam baru boleh dipotong

No comments:

Post a Comment