Monday 18 November 2013

Cruncy Caramel Almond





Biskut almond ini sebenarnya menggunakan tepung florenta dan nama asalnya ialah Crunchy almond florentine..Oleh kerana di tempat saya sukar hendak mendapat tepung florenta,saya cuba2 mencari resepi yang boleh menggunakan ingredient lain.Alhamdulillah terdapat satu blog yang bermurah hati memberi resepi ini (citarasa mamaana)..Beliau menggunakan tepung Bee sting menggantikan tepung florenta.Alhamdulillah rasanya sangat sedap ala2 bepang gitu..


Di bawah ini adalah gambar tepung bee sting.Harganya mahal RM 16.90 per 600 gm



Berikut adalah resepi yang disediakan,Sangat mudah dibuat.

Bahan2

150 gm tepung bee sting
50 gm kuaci bunga matahari
50 gm kuaci labu
150 gm kepingan almond



Cara

Campurkan semua kuaci dan almond dalam loyang.Bakar dlm suhu 150 cel dalam 20 minit.



Biarkan sejuk.Sediakan loyang saiz 10in x 10in .Alas dengan baking paper atau alas silicon (kertas minyak akan melekat).

Campurkan semua bahan dan tepung.Kacau sebati.Masukkan dalam loyang tadi.Tekan2kan supaya rata.
Bakar 20 mint.Keluarkan dari oven.Gunakan pizza cutter untuk potong biskut.Kena potong panas2 sebelum ia keras.
Kemudian bakar lagi 15 minit atau sampai perang.
Keuarkan dan sejukkan.Siap sedia untuk dimakan.


No comments:

Post a Comment