Saturday 5 April 2014

Red Velvet Cake








Tempahan kek oleh seorang anak untuk ibu tercinta. Kek red velvet dengan cream cheese serta dihiasi dengan bunga gumpaste.

Saya tidak suka menggunakan butter bersama cream cheese untuk membuat frosting kerana terlalu lemak.Jadi saya menggunakan non dairy creamer (gold label brand) untuk menggantikan butter.Bagi saya rasanya lebih sedap .

Untuk resepinya :

500 gm cream cheese pada suhu bilik
1 1/2 cawan whip cream dipukul hingga kental
1 cawan gula icing
30 gm gelatin 
60 gm air
1 st vanila

Masukkan gelatin dalam air..panaskan dengan cara double boil untuk cairkannya
(boleh skip gelatin jika tidak suka..fungsi gelatin utk memantapkan cream supaya tidak mudah cair)

Pukul  cream cheese hingga berkrim.Masukkan gelatin dan vanila.Pukul sebati
Masukkan gula sedikit demi sedikit.Pukul hingga sebati

Masukkan whip cream sedikit2 sambil kaup balikkan.Sejukkan dalam freezer sehingga untuk digunakan..

No comments:

Post a Comment