Monday 16 December 2013

Biskut Lidah Kucing Pelangi  








Biskut ini sangat rangup dan lemak manis.Rasanya seakan2 biskut tiger yg terdapat di pasaran.Warnanya yang meriah sangat memikat hati kanak2.Biskut ini memerlukan loyang khas yang terdapat di kedai bakeri.Walaubagaimana pun bagi yang tidak mempunyai loyang tersebut masih boleh menggunakan loyang biasa tetapi jarakkan sedikit kerana biskut ini akan mengembang bila dibakar.sapukan sedikit butter pada atas loyang untuk kali PERTAMA sahaja.







Resepi Biskut Lidah Kucing Pelangi (sumber citarasakakwan)


Bahan-bahan

250 gm mentega
175 gm gula castor
100 gm putih telur
200 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
1/4 st emplex
pewarna (6 color)
loyang khas disapu butter pada permulaan saja


Cara

1. Ayak semua tepung dan emplex.Ketepikan.

2. Pukul butter dan gula hingga kembang.

3. Masukkan putih telur sedikit2.Pukul sebati.

4. Masukkan tepung sedikit2 dan kaup balikkan dengan spatula hingga sebati.

5. Bahagikan kepada 6 bahagian dan warnakan ikut suka.

6. Isi dalam piping bag dan pipe dalam loyang secara melintang satu demi satu

7. Bakar pada suhu oven 150 darjah C selama 15 minit.Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.


No comments:

Post a Comment