Friday 16 August 2013

Kek Buah Kukus






Kek buah kukus ini tersangatlah sedap dan lembab.Resepi ini saya dapati dari blog spices journey.Ia sangat mudah dibuat cuma memerlukan masa yang panjang untuk di masak iaitu selama 4 jam.





Bahan-bahan:

225 gm high quality butter (saya gunakan scs/anchor)
350 gm tepung gandum
340 gm gula pasir
3 biji telur
500 gm buah2an kering campur
50 gm air panas
1st cream of tartar
2 sudu teh soda bikabonat
1 sudu teh serbuk buah pala (saya guna serbuk rempah kuih)
1 sudu teh vanila


Cara

Masak gula sampai perang (api kecil)
Tuang air panas perlahan2.
Masuk butter dan biarkan mencair
Masuk buah2an kering.Biarkan mendidih sebentar.Kacau perlahan2
Ketepi dan biarkan sejuk

Ayak tepung,cream of tartar,soda bikabonat.Masuk dalam campuran gula dan buah2an kering sedikit sedikit
Kacau sebati
Dalm bekas lain pukul telur sebentar
Masuk telur dalam adunan.Gaul sebati
Sediakan loyang 7" x 7". Masuk adunan dlm loyang.Tutup dgn aluminium foli
Kukus dua jam pertama dgn api sederhana dan 2 jam berikut dgn api kecil.
Apabila sudah masak,angkat penutup pengukus tetapi biarkan kek dalam pengukus .Buka aluminium foil.biarkan kek sejuk

Simpan kek selama 2 hari baru sedap dimakan.Potong dgn pisau yg nipis dan tajam.

No comments:

Post a Comment