Monday 15 August 2016

Macarons


Sebelum ini sudah banyak kali saya menggunakan cara french meringue untuk membuat macarons tetapi hasilnya banyak kali juga tidak berapa menjadi.Ada macarons yang tidak berkaki,senget,dan pecah di atasnya.Kemudian saya menukar kepada cara italian meringue di mana kita kena memasak air gula sehingga 118 Celcius kemudian dicurahkan perlahan2 kepada telur putih...sekali buat sudah terbukti keajaibannya,...Kita hanya perlukan candy thermometer sebagai alat tambahan (harganya tak seberapa mahal),,tetapi akan lihat hasil yang sangat memuaskan.Satu lagi perkara yang menentukan hasil macaron adalah alas untuk dulang membakar,Seboleh2nya gunalah silicon sheet ,walau pun harganya agak mahal sedikit tetapi boleh digunakan sampai bila2 dan hasilnya pasti memuaskan hati..







Resepi

100 gm gula pasir

40 gm air 

Campurkan kedua2 dan masak hingga suhu 118 celcius

120 gm gula icing

120 gm tepung badam (ground almond)

Satukan kedua2 bahan dan blend halus kemudian ayak..Ketepikan

50 gm putih telur dimasukkan kedalam campuran badam tadi,,kacau sebati.ketepikan.

50 gm putih telur dipukul hingga berbuih dan menjadi sedikit kental.

Apabila air gula mencapai suhu 118 celcius curahkan perlahan2 kedalam putih telur tadi sambil di pukul dgn laju (jangan berhenti memukul takut telur menjadi berketul)

Masukkan pewarna jenis gel dan terus pukul sehingga adunan tidak terjatuh apabila mangkuk diterbalikkan.

Kemudian masukkan putih telur kedalam campuran badam.sebanyak 3 kali.Kaup balikkan perlahan2,Jangan terlalu lama..apabila adunan boleh jatuh dari senduk..berhenti dari mengacaunya,,,pipe kedalam loyang pembakar yang di alas dengan silicon sheet.
Biarkan kering sehingga diatas macaron tidak melekit bila di sentuh.

Bakar dalam suhu 165-170 celcius selama 20 minit atau ikut oven masing2,,,



Resepi diatas adalah resepi terbaik yang pernah saya cuba dan terus menggunakannya hingga kini..

Selamat mencuba,,


No comments:

Post a Comment